Lezzet, yediğimiz gıdaların seçimini belirleyen yöneten en önemli özelliklerinden biridir. Eski uygarlıklar geleneksel yiyeceklerini ; tat hissiyatları ve deneyimleriyle bir süreç içinde geliştirmişlerdir. Bu tecrübeler de çağlar boyunca gelişerek günümüze aktarılmıştır. Geçmişten gelen bu bilgi birikiminin; Hammaddelerin ve Aşçılık sanatının günümüz teknolojileri ile adaptasyonu , inanılmaz lezzetlerin doğmasını sağlamıştır. Yemeklerin tüketilebilir hale gelmesi için pişirirken veya sonrasında ek aromalara gereksinim duyulur. Bunun için en yaygın bilinen ve kullanılan ürün tuzdur. Artık günümüzde gıdaların lezzet özelliklerini geliştirmek için birçok çözüm vardır. En eski geçmişe sahip tat geliştiricilerden birisi Soya sosudur. Bazı kaynaklara göre Soya sosunun 3000 yıl önce Çinliler tarafından tüketildiğini ortaya koymaktadır. Şüphesiz ki soya sosu Bu alanda bir devrim olmuştur. Batının Soya sosuyla tanışması son 50 yılda olmuştur. 1886 yılında Julius Maggi; İlk kurutulmuş hızlı pişirilebilir toz çorbayı geliştirerek bir çığır açmıştır. Bu ürünün en etkin temel içeriği i HVP olarak bilinen Hidrolize Bitki Proteiniydi. Kurutulmuş çorbalarda İhtiyaç duyulan etimsi tat bu şekilde sağlaması, HVP kullanımını cazip hale getirmişti. Bu gelişme Sektörün hızla gelişmesine öncülük etmiştir. HVP ye alternatif olarak Son 50 yıldır da Maya Ekstraktı bir seçenek haline gelmiştir. Doğal Bir ürün olması, Etkin tat geliştirici özelliği ve Maliyet avantajı bunu sağlayan temel etkenlerdir. |
Lezzetin Tarihsel Gelişimi
BİLGİ BANKASI
SON HABERLER
- Türkiye Gazetesinde Çıkan Haberimiz 24.11.2015